Per 01-01-2023 is er een nieuwe naam: NAHbij!

U bezoekt nu onze huidige website.
De nieuwe website is in ontwikkeling.
verlies/veerkracht/verbinding
Lees onze folder

Wat is verlies in beeld?

Werken met Verlies in Beeld is een methodiek die ingezet kan worden bij verlieservaringen. Zowel bij jongeren als bij volwassenen. Het is vergelijkbaar met “familieopstellingen ”. Wij werken echter met duplo materiaal.

De situatie neerzetten met poppetjes blijkt erg veel inzicht te geven. Het wordt vaak gebruikt in systeemtherapie. Het is een veilige manier die u de mogelijkheid geeft in uw eigen tempo uw situatie inzichtelijk te maken. Het is een toevoeging, een zichtbaar maken van de gesproken taal. Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden….

Wilt u hier meer over weten?

Contextuele benadering is een levensvisie waarbij de lasten, vragen en problemen van de cliënt nooit op zichzelf staan, maar in zijn context worden gezien. Zelfs als er nooit iemand uit die context mee komt naar de therapiesessies.

Deze benadering gaat ervan uit dat wanneer mensen tot hun recht willen komen en juist daarin vastlopen, dit veelal een relationele oorzaak heeft in de voor hem belangrijke (familie) relaties. Deze relaties zijn de meest krachtige bron van heling en ontwikkeling en bieden tevens kansen om met de problemen om te gaan. Wanneer geen letterlijk herstel van relaties mogelijk is biedt deze benadering toch uitkomst.

Het is simpelweg een beschrijving van wat zich in het leven en in het omgaan met het leven afspeelt en welke mechanismen mensen en gezinnen daarop ontwikkelen. De meeste mensen zullen het daarom ook direct herkennen of zelfs zeggen “dat wist ik eigenlijk al”. En juist deze eenvoud is de unieke kracht van deze benadering.

Deze therapeutische levensvisie is beschreven door de Hongaarse proff. dr. Ivan Boszormenyi-Nagy. Hij kwam hiertoe tijdens zijn werk in de psychiatrie en werkte nauw samen met andere gezinstherapeuten. Op deze manier formuleerde hij een 30-tal begrippen die je wetmatig zou kunnen noemen voor iedere relatie en gezinsstructuur. De meest opmerkelijke zijn:

  • Loyaliteiten; aan wie je wel of niet loyaal bent of mag zijn

  • De balans van geven en ontvangen per relatie

  • (On)rechtvaardigheid in iedere één op één relatie

  • Betrouwbaarheid en vertrouwen; hoe heb je dat meegekregen en hoe geef je dat vorm

Nog meer weten? Zie het boek: Verlangen naar erkenning, door Gerrie Reijersen van Buuren 2010 of haar website: www.gerriereijersenvanbuuren.nl